Książeczka sanepidowska – czym jest i kiedy jest potrzebna?

Książeczka sanepidowska jest niezbędna przede wszystkim dla osób, które pracują w gastronomii, mają styczność z małymi dziećmi (poniżej 6 roku życia) lub ich praca wymaga kontaktu z wieloma osobami. Jej wyrobienie wymaga wykonania odpowiednich badań. Obowiązek jej posiadania w wielu zawodach został wprowadzony w 2008 roku i zastąpił orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Książeczka sanepidowska – co to jest i jak ją wyrobić

Książeczka sanepidowska to nazwa potoczna, jej pełna nazwa to książeczka zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne. Można wyrobić ją w stacji sanitarno-epidemiologicznej, które znajdują się w praktycznie każdym polskim mieście.

Wyrobienie książeczki sanepidowskiej jest możliwe m.in. na podstawie skierowania na badania wydanego przez pracodawcę. Takie skierowanie zawiera adres najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, do której należy przekazać próbki kału z ostatnich trzech dni umieszczone w specjalnych pojemniczkach dostępnych w każdej aptece. Oczekiwanie na wynik badań wynosi do dwóch tygodni.

Po uzyskaniu wyników należy udać się do lekarza medycyny pracy, który wystawi odpowiednie zaświadczenie oraz wpisze w książeczce datę kolejnych  badań. Z tą datą należy odnowić ważność książeczki sanepidowskiej wykonując ponownie badania.

W przypadku zgubienia książeczki sanepidowskiej można udać się do lekarza medycyny pracy, który na podstawie naszych wyników badań wyda nowe orzeczenie. Dlatego wyniki badań należy przechować. Jeśli to pracodawca wystawił skierowania do wykonania książeczki, to on pokrywa jej koszty.

Książeczka sanepidowska – gdzie jest wymagana?

Niektóre zawody wymagają wyeliminowania możliwości przeniesienia zakażeń i chorób zakaźnych na inne osoby. Jest szczególnie wymagana u osób, które wykonują zawód, w którym mają kontakt z żywnością, lekami czy wodą przeznaczoną do spożycia przez innych.

Taką książeczkę powinny wyrobić też osoby zajmujące się myciem naczyń i wszelkich opakowań czy pojemników przeznaczonych do kontaktu z żywnością, lekami czy wodą.

Badania wykluczają ryzyko zarażenia innych pałeczkami duru brzusznego, rzekomego, salmonellą, gruźlicą i innymi chorobami. W przypadku wystąpienia, którejkolwiek z takich chorób, osoba nie zostanie dopuszczona do pracy.

Posiadania aktualnej książeczki sanepidowskiej znacznie ułatwia poszukiwanie pracy w zakładach produkcyjnych, gastronomii, szpitalu czy sklepach spożywczych.

Książeczka sanepidowska – czym jest i kiedy jest potrzebna?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here